خانهاجتماعیگزارش مراسم تجلیل از استاد فرزام و تقی پورمند

گزارش مراسم تجلیل از استاد فرزام و تقی پورمند

گزارش مراسم تجلیل از استاد فرزام و تقی پورمند

مراسم تجلیل و نکوداشت از دو چهره پیشکسوت ترکمن، استاد بایرام قلیچ فرزام و شاعر تقی پورمند، نشان‌دهنده اهمیت پاسداشت بزرگان فرهنگ و هنر ترکمن بود.

به گزارش خبرنگار اطلاع رسانی دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن، این مراسم که به همت مؤسسه مطبوعاتی ترکمن دیار گلستان و با همکاری مؤسسه سبزگامان و بنیاد علمی دکتر بسکی سه شنبه هجدهم دی ماه 1403 برگزار شد، فضایی گرم و پرشور را در گنبدکاووس به نمایش گذاشت.

 

آغاز با شکوه مراسم

این مراسم در ساعت ۴:۳۰ عصر با نواختن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت قرآن کریم توسط قاری امان‌محمد قاری‌احمر آغاز شد. سپس مجری برنامه، عاشر محمد رئوفی، ضمن خیرمقدم به مهمانان، به تشریح برنامه پرداخت و از نقش بزرگ این دو چهره در عرصه‌های فرهنگی و ادبی سخن گفت.

لطیف ایزدی، دبیر همایش، با دعوت مجری به جایگاه تشریف آورد و ضمن خوشامدگویی به حضار با سخنانی زیبا به اهمیت تجلیل از بزرگان اشاره کرد.

مدیر مؤسسه مطبوعاتی ترکمن دیار گلستان گفت : شاعران نویسندگان هنرمندان هر قوم و ملتی حافظان میراث فرهنگی یک قوم و ملتند. استاد بایرام قلیچ فرزام و شاعر تقی پورمند بیش از نیم قرن د عرصه فرهنگ و ادبیات تلاش کردند و صاحب اثر هستند.این مراسم به پاس قدردانی از زحمات این دو بزرگوار برگزار می گردد.

وی از عوامل اجرایی و از همراهی موسسه سبزگامان و بنیاد علمی بسکی به ویژه از خانم دکتر بسکی و مهندس فرشباف تقدیر و تشکر کردند.

در ادامه، کلیپ ۵ دقیقه‌ای خلیل یزدانی که به معرفی شخصیت این دو استاد بزرگوار پرداخته بود، پخش شد و مورد استقبال حضار قرار گرفت.

سلیمان آرخی مدیر بنیاد علمی دکتر بسکی در مورد فعالیت های این تشکل علمی سخن گفت.

دکتر قره باش، عضو بنیاد علمی دکتر بسکی، سخنران بعدی بود که فعالیت‌های این بنیاد و نقش آن در اعتلای فرهنگ ترکمن را تبیین کرد.

 

سخنرانان اصلی مراسم و شمه ای از سخنان آن‌ها:

آنه دردی عنصری درباره استاد بایرام قلیچ فرزام چنین گفت: “استاد لیچ فرزام یکی از برجسته‌ترین نویسندگان و پژوهشگران ترکمن است که با تلاش بی‌وقفه خود در زمینه تاریخ و فرهنگ ترکمن، آثار ارزشمندی به یادگار گذاشت. او با تعهد و دقت فراوان، به مستندسازی و تحقیق درباره ابعاد گوناگون زندگی و هویت ترکمن پرداخت و در این مسیر نقش مؤثری در شناساندن میراث فرهنگی این قوم ایفا کرد. استاد فرزام نمادی از عشق به دانش و فرهنگ ترکمن است و کارهای او همچنان مرجعی برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ ترکمن خواهد بود.”

استاد عنصری سخنرانی خود را با تحسین شخصیت ادبی و فرهنگی تقی پورمند آغاز کرد و گفت:

“تقی پورمند فقط یک شاعر نیست؛ او یک شخصیت ادبی و سنت‌گرا است که در آثارش همواره بر حفظ ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی تاکید دارد.”

وی به کتاب‌های پورمند از جمله “دیام بار دنیام بار” اشاره کرد و افزود:

“این کتاب‌ها گواهی بر دیدگاه عمیق او به زندگی، سنت‌ها و تاریخ ترکمن است. اشعار و نثرهایش روایتگر داستان‌های مردمی و موضوعات سنتی هستند.”

استاد عنصری در پایان سخنانش پورمند را یک محقق ادبی خواند که توانسته است به‌خوبی از مرزهای شعر عبور کرده و به تحقیق و پژوهش بپردازد. شعر او درباره اسب، به‌عنوان نمادی از فرهنگ ترکمن، یکی از آثار برجسته او محسوب می‌شود.

دکتر ارازمحمد سارلی، سخنرانی خود را به موضوع” تفکرات عصری دو شخصیت ترکمن و سرچشمه های اومانیستی” اختصاص داد.

وی بحث نظری از دوره‌ی رنسانس(قرون ۱۲تا ۱۷) مکتب اومانیستی و انسان محوری را مطرح نمود و از شاخه های آن گفت و سپس مکتب اگزیستانسیالیسم به معنی هستی محوری و وجود محوری را توضیح داده ادبیات ناشی ازین تفکر را در دو قسمت خداباورانه و انسان مرکزی تبیین دادند. آتائیست ها انسان را جای خدا می گذارند، ژان پل سارتر و فردریش نیچه ازین قبیل اند و گرایش دوم خداباوران هستند.

لذا این تفکر با هر دو شق اش در جهان سوم ما نمود بارز در تفکرات عصری این کشورها داشت از جمله در پاکستان علامه اقبال لاهوری و در ایران تقی زاده، دکتر شریعتی و احمد شاملوها را باید نام برد.

مدیر انتشارات فراغی در این بخش سخن خود به نقش مهم حلقه‌ای استاد فرزام اشاره کرده گفتند که او با روابط نزدیکش با شاعر نوپرداز ایران احمد شاملو توانست، جریان روشنفکری را به ترکمن صحرا انتقال دهد. و طبعا اهل قلم ما متاثر ازین جریان های عصری می باشند.

اما شخصیت دوم ما استاد تقی پورمند، مرد دردآشنای ترکمن صخراست که ۶عنوان کتاب شعر و داستان کوتاه و پژوهش های او به چاپ رسیده است.او هم به درستی به سنت پایبند است و هم در پروسه‌ی زمانی اندیشه های نوگرایانه در شعرش پدیدار گشته است. مضامین اومانیستی و اگزیستانسیالیستی و حتی سوسیولوژیستی در اشعارش بویژه رباعیات ” آرزولار” به وفور قابل مشاهده است که منتشر خواهد شد.

این استاد دانشگاه در پایان گفت: از بانیان این تجلیل بویژه موسسه مطبوعاتی ترکمن دیار و سرای بسکی باید قدردان باشیم که پیشگام این امر خیر شده اند.

محمد قجقی، به‌عنوان یکی دیگر از سخنرانان اصلی، به نقش تاریخی و اجتماعی استادان فرزام و پورمند پرداخت. وی اظهار داشت: این دو شخصیت بزرگ با فعالیت‌های فرهنگی و ادبی خود، زبان و هویت ترکمن را تقویت کرده‌اند و هر یک در جایگاه خود، الگویی برای نسل‌های آینده هستند.

سخنان او که با اشاراتی به تاثیر عمیق این دو چهره در جامعه همراه بود، وی استاد فرزام را از استاد خود یاد کرد. و احساسات حضار را برانگیخت.

این سخنرانان اصلی، با بیاناتی شیوا و غنی، ابعاد مختلف شخصیت و خدمات این دو بزرگوار را برای حضار روشن کردند و اهمیت پاسداشت چنین افرادی را برجسته ساختند.

از دیگر برنامه‌های جذاب، دکلمه رباعیات خیام و ترجمه منظوم ترکمنی آن توسط دو هنرمند نوجوان کلاله ای ، سودا و سایرا امامی، بود که به زیبایی انجام شد و تحسین حاضران را برانگیخت.

همچنین شاعرانی از شهرهای مختلف استان گلستان، از جمله اتوز فرهمندیان از کلاله، عیدی اونق از آق قلا، غفور خوجه از یندرترکمن، عبدالقهار صوفی راد و ابراهیم بدخشان از گنبد، اشعاری در وصف استادان قرائت کردند که شور و هیجان خاصی به مراسم بخشید.

 

موسیقی و جذابیت هنر ترکمن

چهار اجرای موسیقی زنده توسط گروه‌های مختلف از جمله گروه موسیقی قوشه تار به سرپرستی یارجان ماهرخ و سه اجرا گروه موسیقی سنتی دکتر بای‌محمد چندری و نورمحمد آهمند نیز جلوه‌ای خاص به این مراسم افزود.

 

اهدای لوح تقدیر و هدایای ارزشمند

در بخش پایانی، لوح‌های تقدیر و هدایای ارزشمندی از طرف موسسه مطبوعاتی ترکمن دیار گلستان به استاد فرزام، تقی پورمند، دکتر بهنار بسکی و خلیل فرشباف اهدا گردید.

برخی شخصیت‌های برجسته نیز به استاد بایرام قلیچ فرزام و تقی پورمند هدایایی تقدیم کردند. علاوه بر آن خانواده‌های این بزرگان نیز با اهدای گل و هدایای نفیس از زحمات و دستاوردهای این دو چهره تقدیر کردند.

 

پایان سخن

این مراسم، فرصتی بود برای یادآوری و بزرگداشت شخصیت‌های ماندگار فرهنگ و ادب ترکمن، که با تلاش بی‌وقفه خود، میراثی گرانبها برای نسل‌های آینده بر جای گذاشته‌اند.

 

حاشیه‌های مراسم

  • بار اصلی مراسم بر دوش دبیر همایش آقای لطیف ایزدی بود که به خوبی از پس آنها بر آمد.
  • تعداد سخنرانی زیاد بود. برخی از اساتید هم وقت را رعایت نکردند و طولانی سخنرانی کردند. به همین خاطر مراسم بیش از حد انتظار طول کشید.
  • اجرای عاشر محمد رئوفی به‌عنوان مجری مراسم بخاطر تسلط بر اجرا جالب توجه بود. برخی از حضار از اجرای او تقدیر کردند.
  • کلیپ خلیل یزدانی به جذابیت مراسم افزود.
  • کمیته‌های فرهنگی ،موسیقی و رسانه به کمیته تدارکات همکاری خوبی داشتند که شایسته تقدیر بود.

گزارش از : عاشور محمد رئوفی

خروج از نسخه موبایل